Primer premi europeu per a la xarxa pobles en transició (transition network)

El Comitè Econòmic i Social Europeu (EESC) és un organisme de la Unió Europea que , entre moltes altres activitats, atorga cada any uns premis a les millors iniciatives econòmiques i socials d'Europa. Aquest any 2012 el premi ha volgut reconèixer les iniciatives que tenen per objectiu "innovar per una Europa sostenible", i el primer premi ha estat per a TRANSITION NETWORK. En aquest enllaç (clica aquí) hi pots trobar la informació en la pròpia web de la Comissió Europea.

Aquestes són les motivacions per les quals se'ls ha atorgat el premi (traduït de la web del EESC):
"Transition Network és una organització fundada el 2007 que catalitza i dóna suport als moviments locals de transició que estan creixent ràpidament per donar resposta al pic del petroli, el canvi climàtic i les desigualtats socials. La transició és per tant un procés social la clau del qual és el treball conjunt de les persones per innovar i treballar per un futur amb baixes emissions de carboni i un alt nivell de benestar per a tothom. En cinc anys, s'han format més de 500 grups de transició en 23 països europeus, i més de mil arreu del món.
Les iniciatives de transició són grups gestionats pels propis membres del grup que busquen la creació de respostes locals al canvi climàtic, el pic del petroli i la desigualtat. Els grups creen una visió positiva i planifiquen el futur de la comunitat amb molt menys ús de combustibles fòssils, economies localitzades i comunitats resistents que poden donar un alt nivell de benestar, especialment per als més desafavorits.
Els grups duen a terme un gran ventall de projectes locals, incloent alimentació local, eficiència energètica, accions contra la pobresa, monedes locals energies renovables o cohesió social. Moltes iniciatives de transició estan avui en dia desenvolupant empreses socials que creen llocs de treball verds i treballen pel desenvolupament local.
La xarxa de transició (Transition Network) dóna suport online a les iniciatives que s'estan constituint, facilita la creació de grups nacionals per coordinar, inspirar i formar a les persones que en cada país participen en grups de transició, gestiona una pàgina web amb més de 14000 persones inscrites, comparteix informació i edita una revista electrònica. Per totes aquestes activitats ha estat premiada, però també pel projecte pilot Reconomy que va ser iniciat el 2011 amb l'objectiu d'ajudar les iniciatives de transició a desenvolupar empreses socials que creïn llocs de treball, i a transformar el model econòmic cap a un de nou més sostenible, basat en recursos locals i que satisfaci les necessitats locals".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada