Què fem i qui som


1. Visió:

Les iniciativestransition towns(pobles en transició), en el que semmarca Santa Coloma en transició (SCeT en endavant), són un moviment social que intenta crear comunitats resilients, és a dir sòlides i capaces dafrontar les adversitats i dificultats externes, que el canvi climàtic, la manca de seguretat energètica o la inestabilitat econòmica puguin generar, explorant aspectes pràctics dun retorn conscient a una vida local.

2. Principis:

Les Iniciatives de Transició es fonamenten en quatre principis bàsics. Aquests principis cal que tots els que s’integrin en el moviment SCeT els validin com a punt de partida comuna:

1) Que és necessari viure amb un consum d'energia molt més baix, i que és millor planejar-lo en lloc de ser agafats per sorpresa.
2) Que les nostres comunitats i assentaments han perdut la resiliència que els permetria adaptar-se als possibles canvis de paradigmes que acompanyaran al descens de fonts d'energia fòssils.
3) Que hem d'actuar col·lectivament, i cal fer-ho ara.
4) Que alliberant la nostra creativitat i capacitat col·lectiva podrem construir noves formes de vida més enriquidores, més connectades a la comunitat, i més d'acord als límits biològics del planeta.

3. Valors que sustenten la nostra acció:

1. Llibertat 2. Cooperació 3. Transparència
4. Sostenibilitat 5. Autogestió i autosuficiència 6. Ecologisme
7. Participació 8. Formació 9. Respecte
10. Responsabilitat


4. Objectius

Proposem per a SCeT els següents objectius:

4.1 Objectiu general:

Preparar-nos per un món sostenible i baix en consum energètic (sense creixement exponencial i sense petroli barat i abundant).

4.2 Objectius específics:
  1. Informar i sensibilitzar a la comunitat sobre les implicacions del pic del petroli, el canvi climàtic i els desordres econòmics del sistema actual.
  2. Difondre tot el treball que desenvolupem, promoure la participació, el treball en col·laboració i el debat i estar obert a tothom.
  3. Desenvolupar projectes i oferir alternatives reals i engrescadores per afrontar la situació actual, social i ambiental, promovent la resiliència personal i col·lectiva, i la transformació cap a una realitat amb un baix consum energètic.
  4. Afavorir l’intercanvi i la recuperació d'habilitats i de coneixements.
  5. Crear xarxa amb altres pobles en transició.

5. Membres
 

SCeT es composa de persones que coneixen i comparteixen la definició, els supòsits bàsics, els principis i els objectius de SCeT i  volen contribuir activament a promoure la transició cap una nova forma d'organització social al món en general i a Santa Coloma de Queralt en particular basada en el baix consum energètic i la sostenibilitat.

6. El grup que estira

El grup que estira està format per les persones que s'encarreguen de que la iniciativa tiri endavant, que es facin accions concretes, que els projectes es realitzin i que s'involucri com més persones millor.

7. Secretaria electrònica: L'adreça de correu electrònic santacolomaentransicio@tinet.cat és la forma de comunicació habitual de qualsevol persona amb el grup Santa Coloma en transició.

8. Grups de treball

Per tal de proposar i engegar nous projectes SCeT s'organitza en diversos grups de treball que tenen plenes competències per decidir sobre la seva forma de treballar, les seves funcions i tasques, si bé les seves accions sempre han d'estar en concordança amb el principis i objectius exposats anteriorment. 
Aquests grups de treball són totalment oberts i permeten que els membres de SCeT participin en les línies d'actuació i projectes que trobin escaients segons les seves capacitats, possibilitats i inquietuds.


Els dos cassos amb el procés de transició més avançat

Kinsale: és una ciutat turística situada a la costa del sud d’Irlanda, té uns 2500 habitants però a l’estiu la seva població augmenta notablement. A partir de l’experiència de Rob Hopkins, professor de permacultura, i del projecte d’una estudiant es va realitzar el 2005 un esborrany del Energy Descent Actions Plan (EDAP), Pla d’Acció per al Descens Energètic (PADE). L’objectiu és passar de ser una ciutat amb un alt consum energètic a tenir-ne un de baix. Per això es va establir un pla que identifica els punts a millorar i els terminis per anar-ho fent; inclou aspectes tan diversos com alimentació, transport, energia, turisme, salut, educació, ...

Totnes: és una ciutat situada al sud d’Anglaterra i té uns 7500 habitants. Aquest poble va iniciar el 2005 un procés de transició (Totnes Transition Town, TTT) que es pot considerar el pioner de tots els que han vingut després. L’iniciador del procés va ser Rob Hopkins quan es va traslladar a Totnes procedent de Kinsale. La idea darrera del moviment és que una ciutat amb menys consum energètic i de recursos serà en el futur més resilient i més agradable que no pas ho és en el present. El moviment TTT va començar el 2005 amb un conjunt d’activitats orientades a conscienciar la població en diversos temes com el pic del petroli, el canvi climàtic, etc. A partir del 2006 es van començar a organitzar grups de treball i dur a terme accions orientades a construir un futur amb més resiliència i menys consum energètic per Totnes.

2 comentaris:

  1. Com és que no es comença a actuar fins al punt 12? No es pot avançar el pla de treball?

    ResponElimina
  2. Hola, el què proposen els iniciadors del moviment "transition towns" és a l'inici fer una fase forta de sensibilització abans de començar a actuar, però en realitat això no té perquè ser ni massa llarg ni té perquè privar de que es comenci a actuar.
    En el cas de Santa Coloma probablement ho anirem alternant doncs volem començar a fer coses concretes i tangibles tan aviat com es pugui (naturalment per això cal que hi participi i s'impliqui un cert nombre de persones) sense deixar de banda la sensibilització per aconseguir que més persones s'hi vagin involucrant.
    Gràcies per l'interès i esperem que també hi participis.
    Salut!
    Toni

    ResponElimina